Χριστός Ανέστη! Μία ήσυχη Κυριακή και σήμερα και επιτέλους εφόσον μου συνδέσανε το internet ξανά στο σπίτι ήρθε η στιγμή να σας ανεβάσω τον υπέροχο, ζουμερό, λαχταριστό μπακλαβά! Και όχι ότι και ότι μπακλαβά... αλλά μπακλαβά σε μπουκίτσες με φιστίκι Αιγίνης!
Τα υλικά που θα χρειαστούμε είναι πολύ απλά το μόνο που είναι χρονοβόρο είναι το στρώσιμο των φύλλων.. αλλά πιστέψτε με.. αξίζει όλη η προετοιμασία για ένα εκπληκτικό αποτέλεσμα!
Πάνω στον πάγκο μας απλώνουμε τα φύλλα, και τα δύο κουτιά το ένα πάνω στο άλλο, και βάζουμε από επάνω το ταψί μας για να τα κόψουμε και να μας χωράνε ακριβώς στο ταψί!
Ζυγίζουμε το φιστίκι και το τρίβουμε στο multi. Να μη γίνει σκόνη αλλά να μην έχει και μεγάλα κομματάκια..
Βουτυρώνουμε πολύ καλά το ταψί! Και τον πάτο αλλά και τα τοιχώματα..
Από επάνω βάζω σε κάθε κομματάκι τριμμένο φιστίκι!
Τον αφήνουμε να τραβήξει το σιρόπι 3-4 ώρες!
Τα υλικά που θα χρειαστούμε είναι πολύ απλά το μόνο που είναι χρονοβόρο είναι το στρώσιμο των φύλλων.. αλλά πιστέψτε με.. αξίζει όλη η προετοιμασία για ένα εκπληκτικό αποτέλεσμα!
Υλικά:
Για τον μπακλαβά
40 φύλλα κρούστας Βηρυτού
250γρ. βούτυρο Lurpak
250γρ. βούτυρο αιγοπρόβειο (σε γυάλινο βάζο)
500γρ. φιστίκι Αιγίνης (χωρίς το τσόφλι)
Για το σιρόπι
650γρ. ζάχαρη
400γρ. νερό
80γρ. γλυκόζη
Εκτέλεση:
Σε ένα κατσαρολάκι βάζουμε και τα δύο βούτυρα για να λιώσουν. Σε χαμηλή φωτιά γιατί δεν θέλουμε να βράσει και να καεί το βούτυρο. Μόλις λιώσουν το αποσύρουμε από την κουζίνα για να μην καεί και ας έχουν μείνει κάποια κομματάκια άλιωτα.
Πάνω στον πάγκο μας απλώνουμε τα φύλλα, και τα δύο κουτιά το ένα πάνω στο άλλο, και βάζουμε από επάνω το ταψί μας για να τα κόψουμε και να μας χωράνε ακριβώς στο ταψί!
Ζυγίζουμε το φιστίκι και το τρίβουμε στο multi. Να μη γίνει σκόνη αλλά να μην έχει και μεγάλα κομματάκια..
Βουτυρώνουμε πολύ καλά το ταψί! Και τον πάτο αλλά και τα τοιχώματα..
Αρχίζουμε να στρώνουμε τα φύλλα βουτηρώνοντας καλά ένα-ένα φύλλο που στρώνουμε ..
Εγώ μόλις στρώσω τα 10 πρώτα φύλλα μετά αρχίζω και σε κάθε φύλλο απλώνω φιστίκι και αφήνω 8 φύλλα πάλι από επάνω σκέτα, αλλά αν θέλετε μπορείτε να βάλετε 19 φύλλα και μετά να απλώσετε φιστίκι να βάλετε 1 φύλλο και μετά το υπόλοιπο φιστίκι και μετά τα υπόλοιπα 19 φύλλα. Εγώ απλά το κάνω έτσι για να έχει όλος ο μπακλαβάς φιστίκι και να μην έχει πολλά φύλλα πάνω και κάτω σκέτα.. Δοκιμάζετε και ότι σας αρέσει!
Προσέχουμε να μην δημιουργηθούν βουναλάκια! Πάνω από το φιστίκι ραντίζουμε με λίγο βούτυρο και συνεχίζουμε την διαδικασία.. Φύλλο-βούτυρο-φιστίκι-βούτυρο-φύλλο-βούτυρο...... Όταν είμαστε περίπου στην μέση του ταψιού βάζουμε τα κομμένα κομματάκια που είχαμε από την αρχή δημιουργώντας ένα κανονικό φύλλο και το βουτυρώνουμε κανονικά και ξανά από επάνω κομματάκια.. Δημιουργούμε με τις λωρίδες ολόκληρο φύλλο! Προσέχουμε τουλάχιστον τα 3 τελευταία να είναι ολόκληρα και καλά φύλλα!
Βουτυρώνουμε και το τελευταίο φύλλο πολύ καλά, τον κόβουμε σε μικρά κομματάκια 3x3. Φροντίζουμε το μαχαίρι να φτάνει μέχρι κάτω όταν τον κόβουμε! Ραντίζουμε με λίγο νερό από επάνω για να μην σηκωθούν τα φύλλα στο ψήσιμο και έτοιμο για φούρνο!
Ψήνουμε 2 ώρες στους 150 βαθμούς αερόθερμο.
10 λεπτά πριν γίνει ο μπακλαβάς αρχίζουμε να κάνουμε το σιρόπι μας..
Σε ένα κατσαρολάκι βάζουμε τη ζάχαρη, το νερό και τη γλυκόζη και τα βράζουμε για 3 λεπτά. (τα 3 λεπτά αρχίζουμε να τα μετράμε από την στιγμή που θα αρχίζει να βράζει). Παράλληλα έχουμε βγάλει τον μπακλαβά από το φούρνο και έτσι που είναι ζεστός ο μπακλαβάς και ζεστό το σιρόπι αρχίζουμε να τον σιροπιάζουμε με μία κουτάλα..
Από επάνω βάζω σε κάθε κομματάκι τριμμένο φιστίκι!
Τον αφήνουμε να τραβήξει το σιρόπι 3-4 ώρες!
Έτοιμος! Απολαύστε υπεύθυνα!!
Καλή ευκολία!
Πραγματικα υπεροχος.....ο πιο γευστικος που εχω φαει ποτε..
ΑπάντησηΔιαγραφή