Αφράτα τσουρέκια!

Και μόνο που λες την λέξη "τσουρέκια" νομίζεις ότι θα κάνεις κάτι το πολύ δύσκολο και χρονοβόρο που απαιτεί πολύ μαεστρία και τέχνη... Σήμερα λοιπόν θα ανατρέψουμε τα πράγματα! Γιατί εμείς σαν νέες νοικοκυρές και εργαζόμενες δεν έχουμε τον χρόνο για ατελείωτες ώρες ζυμώματος, φουσκώματος κλπ κλπ.... Η συνταγή είναι 15 χρόνια δοκιμασμένη από την πεθερούλα μου και φέτος είναι η πρώτη χρονιά που επιχείρησα να τα κάνω και εγώ μόνη μου.. και μαζί με εμένα και όλα τα κορίτσια στο γραφείο! Το αποτέλεσμα; Απίστευτο! Καμία μας δεν περίμενε ότι θα γίνουν τόσο νόστιμα, αρωματικά και αφράτα! Το μόνο θεματάκι που έχεις την πρώτη φορά είναι στο πλέξιμο.. αλλά με λίγη εξάσκηση τα καταφέρνεις μια χαρά! Πάμε να δούμε λοιπόν τη συνταγή......
Υλικά:
1 κιλό αλεύρι δυνατό για τσουρέκια
½ κιλό γάλα φρέσκο
75γρ. μαγιά νωπή
½ κουτ. γλ. μαχλέπι
½ κουτ. γλ. κακουλέ
½ κουτ. γλ. μαστίχα
½ κουτ. γλ. βανίλια
¼ κουτ. γλ. αλάτι
200γρ. ζάχαρη
200γρ. βιτάμ
2 αυγά + 1 για το τέλος
Ξύσμα 1 πορτοκαλιού
Φιλέ αμυγδάλου ή σουσάμι

Εκτέλεση:
Ζυγίζουμε σε μία λεκανίτσα το αλεύρι. Ρίχνουμε μέσα το κακουλέ, το μαχλέπι, τη μαστίχα, τη βανίλια, το αλάτι, τη ζάχαρη, το βιτάμ (να είναι λίγη ώρα εκτός ψυγείου), τα αυγά και το ξύσμα πορτοκαλιού. Παράλληλα έχουμε ζυγίσει σε ένα κατσαρολάκι το γάλα και το ζεσταίνουμε. Να μην κάψει, να αντέχει το δάχτυλό μας μέσα. Σε ένα μπολάκι ρίχνουμε λίγο γάλα και διαλύουμε τις μαγιές. Πρέπει να διαλυθούν πολύ καλά. Μόλις διαλυθούν το ρίχνουμε μέσα στο προηγούμενο γάλα και το ανακατεύουμε. Μετά το ρίχνουμε στην λεκανίτσα μας και ανακατεύουμε με το μίξερ χειρός και με τον αναδευτήρα που είναι για ζυμάρι. Βλέπουμε τη ζύμη μας να μην κολλάει. Αν κολλάει ρίχνουμε λίγο αλεύρι και ξανά ανακατεύουμε. Τυλίγουμε την λεκάνη με μεμβράνη γύρω-γύρω και μετά με μία κουβέρτα και το αφήνουμε να φουσκώσει για ½ ώρα σε ζεστός μέρος.

Πλέξιμο:
Αλείφουμε το πάγκο μας με λάδι και βάζουμε επάνω το ζυμάρι μας. Αρχίζουμε να το ζυμώνουμε όλο με απαλές κινήσεις. Το κόβουμε σε 3 ίσα κομμάτια και μετά το κάθε κομμάτι στα 2. Έτσι θα έχουμε 3 τσουρέκια στη δόση μας. Τα 2 κομμάτια τα πλάθουμε σε 2 κορδόνια πατώντας το ζυμάρι για να φύγει ο αέρας από μέσα. Το πλέκουμε σε πλεξούδα!















Ψήσιμο:
Ετοιμάζουμε ένα ταψί με λαδόκολλα. Βάζουμε επάνω την πρώτη πλεξούδα και σουρώνουμε λίγο τη λαδόκολλα για να μην κολλήσουν μεταξύ τους όταν φουσκώσουν. Το ίδιο κάνουμε και με τα υπόλοιπα 2. Τις αφήνουμε να φουσκώσουν ξανά για 20 λεπτά. Στα τελευταία 10 λεπτά πριν ολοκληρωθεί το φούσκωμα φροντίζουμε να προθερμάνουμε το φούρνο μας!


Μόλις φουσκώσουν τις αλείφουμε με αυγό που το έχουμε αραιώσει λίγο με νερό. Ρίχνουμε από επάνω και το φιλέ αμυγδάλου ή το σουσάμι (μαύρο ή άσπρο) ή και ολόκληρα αμύγδαλα και το στολίζουμε!



Το ψήνουμε στους 180-190 βαθμούς στο αερόθερμο για 35-40 λεπτά. Με ένα ξυλάκι για σουβλάκι τσεκάρουμε αν έχουν ψηθεί μέχρι μέσα.



Μόλις ψηθούν και κρυώσουν τα τυλίγουμε σε μεμβράνη για να διατηρηθούν.






Καλό φούσκωμα και καλή επιτυχία!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Θα μου άρεσε να ακούσω τη γνώμη σας!